Categories
Stiri

Taierea locurilor la liceu: mii de elevi vor trebui sa invete o meserie

1.200 de clase de a IX-a vor disparea in anul scolar 2019-2020. Astfel, vor exista doar 134.600 de locuri pentru clasa a IX-a la invatamantul liceal de zi si 60.000 pentru scoala profesionala. In acest an, in clasa a VIII-a sunt inscrisi 175.463 de elevi.

Nu am taiat numarul de locuri la liceu. Am facut o analiza si am vazut ca cele 30.000 de locuri existente pana acum au ramas neocupaate in ultimii 3 ani in invatamantul liceal. Pentru ce sa le tinem?”, a declarat ministrul Educatiei.

Contrar declaratiei, cifrele vorbesc. Acestea arata ca daca toti elevii de a VIII-a ar vrea sa mearga la liceu din toamna, 40.000 dintre acestia nu ar avea loc. Asadar, acestia ar trebui sa se inscrie fie la o scoala profesionalaa, fie la invatamantul dual. „E ca si cum i-ai lua cu arcanul pe copii si i-ai trimite in scolile profesionale, fara a le oferi intai cadrul optim de invatare”, a spus profesorul Marian Stas. Acesta mai atrage atentia ca desi necesare, in scolile profesionale nu mai are cine sa predea.

Expertii sunt contra acestei decizii, spunand ca ea ar fi trebuit intai dezbatuta public si nu „trantita” intr-o hotarare de guvern. Ministrul a declarat recent ca va dubla locurile la scoala profesionala, dar cifrele arata o crestere de doar 5.000 de locuri pentru invatamantul profesional, de la 55.000 la 60.000.

Mai mult, expertii mentioneaza ca datoria ministrului Educatiei e sa asigure fiecarui copil sansa la educatie intr-un liceu. „Nu poti sa condamni definitiv un copil la profesionala”, a declarat profesorul Catalin Osiceanu.